De pop-up Bloeiklas bij jou op school!
We willen dat onze kinderen gezond opgroeien, zowel lichamelijk als mentaal. Door te zorgen voor een goede fysieke en mentale gezondheid ontstaat balans en ben je veerkrachtiger en weerbaarder.
De Bloeiklas richt zich op de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen. De sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen gaat over hun emoties, de beleving hiervan, hoe ze deze uiten, hun zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en relaties. Alle kinderen maken in meer of mindere mate moeilijke periodes door waarin ze onzeker zijn. Als deze periodes constructief en tijdelijk van aard zijn is dit onderdeel van een gezonde sociaal emotionele ontwikkeling. De sociaal emotionele en cognitieve ontwikkeling beïnvloeden elkaar. Leerlingen komen beter tot leren als ze een bepaalde mate van welbevinden ervaren.
Wanneer scholen het welbevinden gericht ondersteunen vergroot dit de betrokkenheid van leerlingen bij school, werkt het positief op gezondheidskeuzes en verbetert het de leerprestaties. Bovendien kan het psychische problemen op latere leeftijd voorkomen.
Deze gerichte ondersteuning kunt u vinden bij Bloeiklas. Een kleine klas om te mogen groeien en bloeien. Bloeiklas behandeld verschillende thema’s in blokken van 6 weken. Het lotgenotencontact geeft de kinderen de ruimte om elkaar te helpen en steunen door ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het zorgt voor herkenning, erkenning, verbinding en hoop. Bloeiklas heeft als doel om het spreekwoordelijke ‘duwtje in de rug’ te geven waardoor de kinderen een potje veerkracht opbouwen en weer verder groeien. De Bloeiklas biedt een waardevolle en ondersteunende omgeving die kan bijdrage aan het emotioneel welzijn en de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen.
Na een tijdje in de Bloeiklas te hebben gezeten kom je er sterker uit.
Het is tijd om te investeren in groeien van binnenuit!
In het kort:
- Blok van 6 weken
- 1 uur per week
- Maximaal 6 kinderen per Bloeiklas
- Afwisselend programma gericht op het mentaal welbevinden van de kinderen
- Kies een thema dat relevant is bij jullie op school/ doelgroep
- Lotgenotencontact binnen de school
- Offerte op maat
Thema's
- Verbinding bij scheiding
- Ik durf durven
Thema: Verbinding bij scheiding
Elk jaar horen minimaal 40.000 kinderen in Nederland dat hun ouders uit elkaar gaan. Voor kinderen is dit vaak een heftige gebeurtenis. Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Bloeiklas helpt kinderen om de scheiding te verwerken.
Thema: Ik durf durven
Naar schatting heeft op de basisschool 1 op de 10 kinderen last van faalangst. Kinderen krijgen een lichamelijke reactie zoals hoofdpijn, buikpijn. Daarnaast zijn er ook gedragsmatige reacties. Sommige kinderen worden druk en een ander kan juist heel verlegen zijn. Deze kinderen gaan graag moeilijke situaties uit de weg om het gevoel van angst te vermijden. Bij faalangst hebben kinderen veel negatieve gedachten over zichzelf.
Bloeiklas:
De Bloeiklas biedt kinderen de mogelijkheid om te delen met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben. We doen dit in een kleine, veilige setting binnen de school. Dit helpt hen te begrijpen dat ze niet alleen staan in hun gevoelens en uitdagingen. Het erkennen van hun situatie en het gevoel van begrip kan troost en steun bieden. Het praten met leeftijdsgenoten die soortgelijke situaties meemaken, helpt kinderen hun emoties te verwerken. Ze kunnen hun gevoelens uiten en horen hoe anderen daarmee omgaan. Dit kan hen helpen om hun eigen emoties beter te begrijpen en te beheren. De groep biedt een veilige ruimte waar kinderen sociale contacten kunnen leggen met anderen die dezelfde ervaringen delen. Dit kan leiden tot vriendschappen en sociale verbondenheid bieden.