
De pop-up Bloeiklas bij jou op school!
" Laat kinderen bloeien, van binnenuit."

Een kind dat zich goed voelt, komt tot bloei. Welbevinden is de basis voor leren, ontwikkelen en gezond opgroeien. Wanneer kinderen zich veilig, gezien en gewaardeerd voelen, durven ze zichzelf te zijn, relaties aan te gaan en nieuwe dingen te proberen. Ze ontwikkelen veerkracht, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden die essentieel zijn – niet alleen op school, maar voor het leven.
In een wereld die steeds sneller verandert en waarin kinderen met veel prikkels en verwachtingen te maken krijgen, is aandacht voor hun innerlijke wereld belangrijker dan ooit. Door te investeren in het welbevinden van kinderen:
- verminderen we stress en spanningen,
- versterken we hun mentale veerkracht,
- bevorderen we een positieve sfeer in de klas, en
- leggen we een stevig fundament voor later.
Kinderen die zich goed voelen, leren beter, durven fouten te maken, staan open voor anderen en kunnen zich verbinden met hun eigen talenten. Daarom is investeren in welbevinden geen bijzaak, maar een voorwaarde voor goed onderwijs en een gezonde samenleving.
Bloeiklas heeft als doel om het spreekwoordelijke ‘duwtje in de rug’ te geven waardoor de kinderen een potje veerkracht opbouwen en weer verder groeien. De Bloeiklas biedt een waardevolle en ondersteunende omgeving die kan bijdrage aan het emotioneel welzijn en de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen.
De Bloeiklas komt graag langs- klaar om samen te groeien!
In het kort:
- Blok van 6 weken
- 1 uur per week
- Maximaal 10 kinderen per Bloeiklas
- Afwisselend programma gericht op het mentaal welbevinden van de kinderen
- Kies een thema dat relevant is bij jullie op school/ doelgroep
- Lotgenotencontact binnen de school
- Offerte op maat
- Tussen- en eindevaluatie met intern begeleider en directie
Thema's
- Verbinding bij scheiding
- Opbloeien
Thema: Verbinding bij scheiding
Het thema Verbinding bij scheiding bestaat uit zes lessen die kinderen helpen omgaan met de impact van een scheiding. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kind. Daarom bieden we in dit thema een veilige plek waarin kinderen kunnen stilstaan bij hun gevoelens, vragen mogen stellen en zichzelf kunnen versterken.
Wat leren de kinderen?
- Inzicht in hun gevoelswereld – kinderen leren hun emoties herkennen, begrijpen en uiten.
- Het is niet hun schuld – ze ontdekken dat de scheiding van hun ouders nooit hun verantwoordelijkheid is.
- G-denken – ze leren hoe gedachten invloed hebben op hun gevoel en gedrag, en hoe ze helpende gedachten kunnen inzetten.
- Zorg voor jezelf – kinderen krijgen handvatten om goed voor zichzelf te zorgen, zowel lichamelijk als emotioneel.
- Veerkracht ontwikkelen – ze leren hoe je kunt omgaan met moeilijke situaties en hoe je na een tegenslag weer op kunt staan.
- Opkomen voor jezelf – kinderen oefenen met het aangeven van hun grenzen, het benoemen van hun wensen en het innemen van hun eigen plek.
- Je talenten ontdekken – ook in een moeilijke tijd leren ze hun sterke kanten zien en gebruiken.
Waarom is dit belangrijk?
Kinderen die een scheiding meemaken, kunnen met veel verschillende emoties en onzekerheden te maken krijgen. Door op school ruimte te maken voor hun verhaal, erkenning te geven aan wat ze voelen en hen te leren hoe ze met veranderingen kunnen omgaan, geven we ze de kracht om verder te groeien – ondanks de omstandigheden.
Met Verbinding bij scheiding geven we kinderen steun, inzicht en praktische tools om stevig te blijven staan. Zo blijven ze in verbinding met zichzelf, met anderen en met hun toekomst.
Thema: Opbloeien
In het thema Opbloeien leren kinderen in zes lessen hoe ze kunnen groeien in zelfvertrouwen, veerkracht en zelfinzicht. Ze ontdekken dat fouten maken erbij hoort, dat je hersenen kunnen groeien door inspanning, en dat hun talenten waardevol zijn – ook als die er anders uitzien dan die van anderen.
Wat leren de kinderen?
- Fouten maken mag – en is zelfs nodig om te leren.
- Groeimindset – het idee dat je jezelf kunt ontwikkelen door inzet, oefenen en doorzetten.
- De innerlijke criticus herkennen – en leren hoe je daar vriendelijk en krachtig mee omgaat.
- De leerkuil – begrijpen dat leren soms moeilijk is, maar dat je daar sterker uitkomt.
- G-denken – kinderen leren hoe gedachten invloed hebben op hun gevoel en gedrag, en hoe ze helpende gedachten kunnen kiezen.
- Omgaan met gevoelens – ze leren emoties herkennen, benoemen en reguleren.
- Stevig staan – kinderen krijgen praktische tools aangereikt om weerbaar te zijn, grenzen aan te geven en vertrouwen in zichzelf te voelen.
- Je talenten ontdekken – want iedereen heeft iets unieks bij te dragen.
Waarom is dit belangrijk op de basisschool?
Juist in de basisschoolleeftijd wordt de basis gelegd voor hoe kinderen naar zichzelf en de wereld kijken. Kinderen die al jong leren dat ze niet perfect hoeven te zijn, maar wél kunnen groeien, ontwikkelen een gezond zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Ze durven uitdagingen aan te gaan, leren doorzetten bij tegenslag en staan open voor feedback.
Met Opbloeien investeren we niet alleen in schoolprestaties, maar vooral in de persoonlijke ontwikkeling van elk kind. Zo geven we kinderen niet alleen kennis mee, maar ook de innerlijke kracht om het beste uit zichzelf te halen – nu en later.
Mocht u als school zelf een idee hebben voor een thema, dan denk ik graag met jullie mee over de uitwerking hiervan.
Bloeiklas:
De Bloeiklas biedt kinderen de mogelijkheid om te delen met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben. We doen dit in een kleine, veilige setting binnen de school. Dit helpt hen te begrijpen dat ze niet alleen staan in hun gevoelens en uitdagingen. Het erkennen van hun situatie en het gevoel van begrip kan troost en steun bieden. Het praten met leeftijdsgenoten die soortgelijke situaties meemaken, helpt kinderen hun emoties te verwerken. Ze kunnen hun gevoelens uiten en horen hoe anderen daarmee omgaan. Dit kan hen helpen om hun eigen emoties beter te begrijpen en te beheren. De groep biedt een veilige ruimte waar kinderen sociale contacten kunnen leggen met anderen die dezelfde ervaringen delen. Dit kan leiden tot vriendschappen en sociale verbondenheid bieden. Naast de gesprekken biedt Bloeiklas nog vele andere werkvormen aan om spelenderwijs aan de slag te gaan met het thema.
Ervaringen:
De (pop-up) Bloeiklas doet zijn naam eer aan. Vanuit verbinding worden ervaringen gedeeld en met veel afwisselende werkvormen wordt gewerkt aan de doelen. De voorbereiding en verslagen zijn tot in de puntjes uitgewerkt. De deskundigheid is duidelijk aanwezig en de samenwerking verloopt soepel. Het allerbelangrijkste: de leerlingen gaan met een veilig en vertrouwd gevoel naar De Bloeiklas toe en mogen zijn wie ze zijn; ze komen tot bloei!
Louise (directeur) en Lorene (intern begeleider)